Terrassen open? Ben jij er klaar voor?

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

Wat als de terrassen weer openen mogen? We kunnen niet wachten en dat zal voor horecaondernemers niet anders zijn. We duimen voor mooi weer, maar daarop hebben we helaas geen invloed. Waar horecaondernemers wél invloed op hebben, is het maken van een goede start, sámen met hun medewerkers.

Met deze checklist van Jessica Baas, HR Business Partner bij PersonPlus weet je zeker dat je je zaken goed regelt.
 
Organiseer een meeting met je medewerkers
Het is zo lang geleden dat jullie elkaar gezien en gesproken hebben, dat het goed is om de koppen even bij elkaar te steken. Ongetwijfeld staat iedereen te popelen om weer te knallen, maar natuurlijk leven we inmiddels in een andere werkelijkheid. Zo zijn er corona-maatregelen. Sommige regels gelden voor je medewerkers (niet komen als je grieperig bent!) en voor je gasten. Spreek goed door wat de regels zijn. En maak afspraken over wat je doet als gasten niet bereid zijn zich aan de coronaregels te houden.

Houd alle arbeidsovereenkomsten tegen het licht
Check of iedereen nog een lopend contract heeft en wees je bewust van de arbeidsrechtelijke risico’s die je loopt als je zaken niet op orde zijn. Weet je bijvoorbeeld dat iemand, die zonder contract komt werken, mag aannemen dat sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur? En gaat iemand na afloop van een tijdelijk contract toch aan de slag? Dan is sprake van een stilzwijgende verlenging voor dezelfde duur en onder dezelfde voorwaarden als het verlopen contract.

Het wettelijk minimumloon is verhoogd
 Het wettelijk minimumloon is met ingang van dit jaar verhoogd. Dit hoeft verder geen uitleg: zorg dat je minimaal dit uurloon betaalt.

Aandacht voor de loonheffingskorting
Veel van jouw oproepkrachten zijn nu elders aan de slag, bijvoorbeeld in de supermarkt, bij een corona-teststraat of in de logistiek. De kans is groot dat zij daar hun loonheffingskorting hebben aangezet. Gaan ze weer bij jou aan de slag, check dan even waar deze korting wordt gebruikt. Het meest verstandig is de loonheffingskorting toe te passen bij de werkgever waar de medewerker het meeste verdient.

Vaste reiskostenvergoeding verdwijnt
Het is belangrijk dat de reiskostenvergoeding overeenkomt met het werkelijke reisgedrag van jouw medewerkers.

Maaltijden op het werk
Zodra er sprake is van een vergoeding of het aanbieden van een maaltijd, wil de fiscus in vele gevallen graag een hapje mee-eten. Het normbedrag voor 2021 is vastgesteld op € 3,35 per maaltijd, of dit nu een ontbijt, lunch of diner is. Dit normbedrag dien je op de slarisstrook op te tellen bij het brutoloon. Let wel, we hebben het hier niet over het kopje koffie of een glas cola voor je medewerkers. Dit valt onder de nihil-waardering. Dat geldt gelukkig ook voor het biertje of wijntje bij de vrijdagmiddagborrel en de bitterballen die daar natuurlijk bij horen.

Tot slot, wil je als horecaondernemer zorgeloos kunnen ondernemen? Kies dan voor een externe personeelsafdeling, bijvoorbeeld PersonPlus.

www.personplus.nl

 

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement