Waarom elk bedrijf een kantoorhond moet overwegen

Ah, de kantoorhond. Je leest er tegenwoordig een heleboel over. Een kantoorhond zorgt voor een enorme impuls aan positiviteit. En niet alleen omdat een kwispelende staart de grauwheid van het gemiddelde bedrijventerrein flink vermindert.

Dit artikel vertelt je waarom een kantoorhond een beestachtig goed idee is en waarom ieder bedrijf moet overwegen om er eentje aan te schaffen. Voor de mensen die hier zijn voor marketingadviezen: er wordt een interessant bruggetje tussen marketing en de kantoorhond gemaakt. 

Niet (bl)afhaken dus.

Waar komt de kantoorhond vandaan?
De kantoorhond trippelt langzaam het bedrijfsleven binnen. Meer en meer bedrijven omarmen het fenomeen, waardoor de kans dat je er eentje tegenkomt steeds groter wordt. Dit geldt overigens ook voor scholen, waaronder de UvA. En zeg nu zelf dat alles beter is dan zo’n geforceerde glijbaan van de derde naar de eerste, niet?

Je hoorde er eerder al over in de Verenigde Staten. Zo onderzocht de Universiteit van Vancouver de invloed van viervoeters onder studenten. Zij concludeerden dat 37 procent van de studenten, na interactie met honden, meer energie had. 27 procent gaf aan blijer te zijn na een fikse knuffelpartij.

Google Trends

Dat de kantoorhond in ons kikkerlandje aan populariteit wint, is te zien in Google Trends. Op de term ‘Kantoorhond’ is het volgende te zien.

Het zoekgedrag naar term kantoorhond

Er wordt steeds vaker naar de term ‘Kantoorhond’ gezocht.

Waar draagt de kantoorhond aan bij?
Een blaffer op kantoor heeft meer voordeel dan je denkt. Het zorgt in ieder geval voor het volgende:

1. Minder stress voor zowel mens als hond
Huisdieren, en daarmee ook kantoordieren, zijn goed voor je gezondheid. Zij dragen bepaalde microben met zich mee waarvan je immuunsysteem denkt: lekker man. Iets met biologische termen en wetenschappelijke kreten. “Wanneer honden en mensen met elkaar in contact komen en elkaar in de ogen kijken, stijgt bij allebei het niveau van het gelukshormoon oxytocine. Terwijl de bloeddruk en het niveau van het stresshormoon cortisol afnemen bij fysiek contact.” Oxytocine wordt dus aangemaakt bij menselijk of dierlijk contact. En aangezien veel collega’s het waarschijnlijk onaangenaam vinden als jij ze te pas en te onpas als een koala om de nek springt, is een kantoorhond een enorm goed alternatief (probeer het eens bij de stagiair!). Het wachten is op een nieuwe Tony Chocolonely-smaak. Oxytocine-zeezout klinkt immers beter dan de speciale puur-chili-fudge-roze-peper-smaak (wie regelt daar de behoefteanalyse?). 

2. Een betere werksfeer
Minder stress zorgt vaak al voor een betere werksfeer. Het is niet voor niets dat Emilio de rol van ontspanningsmanager vertolkt. De dagelijkse hoeveelheid ‘aaahw’ en ‘kijk hem nou eens’ is niet meer op twee handen te tellen. Je lacht met z’n allen even om een grappige actie en je gaat weer door. Oxytocine, baby!

Af en toe laat je de hond uit met een collega die je over het algemeen wat minder spreekt. Goed voor de interactie. Het verkleint ook de (bl)afstand tussen de collega’s die iets introverter zijn. Ik hoor ook over bedrijven die medewerkers, in het geval van onenigheid, een rondje met de hond laten doen. Een prima alternatief voor het koffiezetapparaat.

Frisse lucht
Frisse lucht en even een momentje om de lucht te klaren. Met een kantoorhond heb je dagelijks in ieder geval drie momenten om er even uit te gaan. Voor de grotere bedrijven, waar collega’s elkaar vaak minder frequent spreken, is het dan ook een goede manier om elkaar beter te leren kennen!

Pas trouwens wel op dat je als leidinggevende niet alleen voorstelt om ‘een rondje met de hond te doen’ als er iets aan de hand is. Collega’s moeten niet bang worden voor het rondje met de hond. Het moet leuk zijn!

3. Minder ziekteverzuim
Zoals aangegeven, vermindert een kantoorhond het stressniveau. En aangezien stress een van de grootste veroorzakers van ziekteverzuim is, wordt dit verzuim ook gereduceerd. De hele dag op je achterste zitten is trouwens ook niet goed voor je. Zie dat uitlaatmoment dus ook als een stukje essentiële beweging.

4. Mogelijkheden voor meer leads en een toffe branding
Jij, creatieve geest die je bent, ziet al snel de marketing- en brandingkansen die een kantoorhond meebrengt. 

Maar hij doet meer: (w)af en toe versturen we mailings vanuit zijn naam en gebruiken de charmes op  socialmedia-kanalen. Dit resulteert in een hoop lovende reacties van sollicitanten, maar ook huidige en potentiële klanten.

Zijn er nadelen te bedenken?
Kijk, natuurlijk brengt een kantoorhond wat bijkomstigheden met zich mee. Maar dat probleem is makkelijker te tackelen dan de gemiddelde aanvaller in de Eredivisie. Er bestaan namelijk hypoallergene dieren. Geen zorgen. Dit zijn geen lichtgevende honden uit Pripjat met een speciale gave. Het zijn honden die geen of minder allergische reacties opwekken dan normaal.

Af en toe trouwens wel wat geblaf, daar moet je wel tegen kunnen. Dit hangt natuurlijk ook af van de leeftijd van je keffer! En van jouw tolerantiegrens.

Waar wacht je nog op?
Al met al voegt de kantoorhond dus hartstikke veel toe. Een betere werksfeer, minder stress, buitenlucht en ontzettend veel manieren om je marketingstrategie anders in te steken. Een paar kleine nadelen, maar die moet je wel echt irritant vinden, wil je ze als nadelen bestempelen.

Dus, waar wacht je nog op? Ga desnoods met je team of kantoor naar het asiel. Wedden dat iedereen binnen de kortste keren overtuigd is?

Bron: www.frankwatching.com

Bekijk alle weekvragen
Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement