Waarom zou je een werkstraflocatie worden?

Reclassering Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering van werkstraffen. Meestal voeren werkgestraften hun werkstraf uit bij maatschappelijke organisaties. Maar werkgestraften gaan ook regelmatig aan de slag bij bedrijven. Bjorn van Overveld is Projectbeheerder Reclassering in de regio Zuid, werkgebied Zeeland-West Brabant. In Zeeland en met name op Walcheren zoekt hij bedrijven en instellingen waar Zeeuwse werkgestraften een aantal uren zinvol en onbetaald werk kunnen verrichten.
 
Voorkomen en verminderen van crimineel gedrag. Dat is het doel van Reclassering Nederland. Zo draagt Reclassering Nederland bij aan een veiligere samenleving. Bjorn: “We voeren de werkstraf uit, die door de rechter of het Openbaar Ministerie zijn opgelegd en we rapporteren over de voortgang. Natuurlijk doet Reclassering Nederland meer. Zo houden we toezicht op daders en adviseren we rechtbanken en het Openbaar Ministerie over daders en verdachten.”
 
Dienend aan de maatschappij
Bjorn vertelt dat er in de regio Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Limburg jaarlijks zo'n vierduizend Werkgestraften aan het werk zijn. Dit zijn volwassenen van 18 jaar en ouder, die een straf hebben opgelegd gekregen voor een licht delict. De maximale duur van een werkstraf is 240 uur, maar in de praktijk komt de straf uit op gemiddeld 70 uur. Bjorns rol is het onderhouden van de contacten met de externe organisaties, waar die werkstraffen kunnen worden uitgevoerd. "We werken veel samen met maatschappelijke en non-profit organisaties, zoals sportvereniging of kinderboerderij. De werkgestrafte is daar dienend aan de maatschappij, want zulke organisaties kunnen vaak wel wat extra handen gebruiken."
 
Geen arbeidsverdringing
Bjorn legt uit dat ook bedrijven die zich maatschappelijk verantwoord willen inzetten, mogelijk ook werkstraflocatie kunnen worden. “Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat er geen sprake is van arbeidsverdringing. Zo hebben we bijvoorbeeld mensen kunnen plaatsen bij kringloopwinkels, die onder een stichting vallen en bij een sociaal werkbedrijf in Zeeland. Gaandeweg schuiven we iets meer op richting het bedrijfsleven. Zo werken we sinds kort ook samen met een onderaannemer van Rijkswaterstaat in Heinkenszand. De werkgestraften maken bij dit bedrijf de gele omleidingsborden schoon. Dat wil zeggen, ze halen de letters eraf en maken de borden schoon, zodat deze bij nieuwe wegomlegging opnieuw gebruikt kunnen worden.”

Gezocht: werkstraflocaties
Met name op Walcheren zoekt Bjorn naar nieuwe werkstraflocaties. Hij vertelt dat er vooraf altijd een screening van de locatie plaatsvindt om te zien of de werkstraf daar meerwaarde biedt. En natuurlijk wordt iedere werkgestrafte individueel gematcht op een passende werkplek. “Ik heb altijd vooraf een uitgebreid gesprek met de mogelijke nieuwe werkstraflocatie. We bespreken dan bijvoorbeeld ook welke delicten wel of niet geaccepteerd worden. Vervolgens moet het ministerie de locatie goedkeuren. De aansturing en instructie van de werkgestraften ligt bij het bedrijf zelf, maar we hebben dagelijks contact over het verloop en loopt het niet dan halen we die werkgestrafte direct weg. Eigenlijk zoeken we steeds vaker naar passend werk en toekomstbestendige oplossingen waar zowel de werkgestrafte als de werkstraflocatie ook op de langere termijn iets aan kunnen hebben. Als mensen via de werkstraf instromen in vast werk is dat voor ons de kers op de taart.”

Interesse om werkgestraften te plaatsen binnen jouw organisatie? Neem dan contact op met Bjorn van Overveld, e-mail: B.van.Overveld@reclassering.nl

Wil je meer weten over het worden van een werkstraflocatie? Kijk dan ook op: https://reclassering.nl/samenwerken-met-de-reclassering/werkstraflocatie-worden
 
Fotocredits: Marloes Huisman
 
 
Bekijk alle weekvragen
Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement