Vers van de pers Zaterdag ochtend van

Auto van de week


2017
pk (KW)
Automaat
54459 km
Hybride benzine
SUV

€ 21945,-

Bekijk deze auto op www.autozeeland.nl
chevron

Accountant en 'rijdende rechter'

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

Het vergelijk met De Rijdende Rechter maakt Frank Kolijn eigenlijk alleen om duidelijk te maken wat hij in zijn vrije tijd doet. Behalve dat in het bekende televisieprogramma ook burenruzies worden beslecht, loopt de vergelijking spaak. “Via Buurtbemiddeling Terneuzen help ik mensen om burenruzies op te lossen. Geen sensatie, niets opgeklopt of opgefokt, maar juist bescheiden en in relatieve rust. En om maar gelijk een ander misverstand weg te werken: ik kom echt overal, oud en jong, autochtoon en allochtoon, in portiekflats, bejaardenhuizen, volksbuurten en villawijken.”

Onder de naam ‘frank. de accountant die je kent’ heeft Frank Kolijn een zelfstandig accountantskantoor in Terneuzen. Samen met twee collega’s verzorgt hij voor lokale mkb-bedrijven alle financiële en fiscale aangelegenheden. “Gelukkig werk ik graag, want in dit vak is altijd werk”, lacht hij. “De werkdruk is groot. Naast het bijhouden van vakliteratuur en wet- en regelgeving, ben ik verplicht om mijn PE (Permanente Educatie)-punten te halen. Eigenlijk begint daar ook het verhaal van Buurtbemiddeling Terneuzen.”

Iets betekenen voor de maatschappij
Veel van de PE-trainingen spreken Frank maar matig aan. Tot hij ontdekt dat ook de opleiding tot Mediator hieronder valt. Dit vak interesseert hem en het is bovendien een mooie aanvulling op zijn professionele kennis van belastingen en boekhouden. “Na de opleiding kreeg ik het advies mijn gesprekstechnieken en -vaardigheden te oefenen via Buurtbemiddeling. Dat was medio 2009. Ik vind het zo leuk, dat ik daar niet meer mee gestopt ben. Het past misschien ook bij mijn gereformeerde opvoeding, waarbij ik sterk heb meegekregen iets voor de maatschappij te betekenen. Ik pak nu nog steeds minimaal één keer per maand een bemiddeling op.”  

Kopje suiker kunnen halen
Buurtbemiddeling Terneuzen is een initiatief van de gemeente Terneuzen, de politie en de woningcorporaties Clavis en Woongoed. Per jaar worden meer dan 100 zaken aangemeld. Ruim vier op de vijf zaken worden opgelost of zijn verbeterd. Inmiddels zijn in vrijwel iedere Zeeuwse gemeente buurtbemiddelaars actief. Frank vertelt dat hij altijd samen met een collega-bemiddelaar aan de slag gaat. Na een melding volgt altijd eerst een gesprek met degene die overlast ervaart. Daarna bezoeken zij degene die de overlast veroorzaakt. “Het kan echt over alles gaan, maar veel voorkomend is geluidsoverlast of problemen met schuttingen of overhangende bomen. Wij lossen de problemen niet op, maar nodigen de mensen uit om in een neutrale setting, bijvoorbeeld een buurthuis, met elkaar in gesprek te gaan. In veel gevallen leidt dit tot wederzijds begrip en oplossingen. Buren hoeven geen vrienden van elkaar te worden, maar het is prettig dat je voor het spreekwoordelijke kopje suiker bij elkaar terecht kunt.”

Mensen in beweging laten komen
Frank vertelt dat het hem opvalt dat de ervaringen van de ruziënde buren soms 180 graden kunnen verschillen. “De een vertelt dit en nog geen half uur later hoor je van de buren een verhaal dat daar haaks opstaat.” Bovendien merkt hij dat de klacht vaak een uiting is van een dieper probleem. Hij spreekt van ui, die je als het ware schil voor schil moet afpellen om tot de kern te komen. “Het mooiste is als het ons lukt om mensen rond de tafel te krijgen, die daar aanvankelijk heel sceptisch tegenover staan. Het is leuk als mensen in beweging komen.”  

Iedereen goede buren
Natuurlijk doet Frank dit werk als vrijwilliger, maar er staat voor hem veel tegenover. Zo krijgt hij regelmatig (communicatie)trainingen en natuurlijk komen zijn ervaringen als buurtbemiddelaar hem  ook weer van pas in zijn rol als accountant en werkgever. Het voornaamste is voor hem echter toch dat hij hiermee bijdraagt aan een fijne samenleving. “De impact van een burenruzie is groot. Mensen worden daar soms letterlijk ziek van. Om die reden gun ik iedereen goede buren.”

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement