Auto van de week


2017
pk (KW)
Automaat
54459 km
Hybride benzine
SUV

€ 21945,-

Bekijk deze auto op www.autozeeland.nl
chevron

‘Met de juiste mindset kun je grenzen verleggen’

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

Emma Brandes is assistent-accountant bij Rijkse Accountants in Middelburg. Wie haar op een normale werkdag ontmoet, ziet een keurige young professional, die zich voor 100% inzet voor het kantoor en de klanten. Eenmaal thuis verandert ze in een sportieve doorbijter. Emma doet aan survivalsport en binnen die sport heeft ze zich momenteel een ultiem doel gesteld. Op 16 juli aanstaande gaat Emma namelijk als eerste vrouw ter wereld 1000 swingovers doen. Het geld dat ze hiermee inzamelt, is bestemd voor de stichting Vrienden Cliënten Emergis (VCE). “Aandacht voor mentale gezondheid staat bij deze extreme sport challenge centraal.”

Zo’n zes jaar geleden maakte Emma kennis met de survivalsport. Voor wie daar geen beeld bij heeft: denk aan hardlopen, klimmen en klauteren over hindernissen, door water en modder. Survival is een fysiek zware duursport, waarvoor kracht, techniek, uithoudings- en doorzettingsvermogen nodig zijn. Emma werd zo gegrepen door de sport, dat ze steeds fanatieker werd. Inmiddels traint ze zes tot zeven dagen per week. En zéker nu, nu 16 juli rood omcirkeld op de kalender staat. “Momenteel is er alleen die ene dag. Ik kan nergens anders aan denken en ben er dag en nacht mee bezig.”

Persoonlijke groei
De survivalsport leerde Emma dat je met de juiste mindset en een flinke dosis doorzettingsvermogen heel wat hindernissen en ongemakken aankunt. “Eigenlijk net als in het echte leven”, aldus Emma, die vertelt dat ze zelf te maken heeft gehad met mentale gezondheidsproblemen. “Door grenzen te verleggen, kun je een persoonlijke groei doormaken. Dat maakt sport zo belangrijk, voor mij, maar eigenlijk voor iedereen.” Emma richt zich in haar sport met name op de middellange afstand survivalruns. “Dat zijn runs van tien tot dertien kilometer en gemiddeld zo’n 50 hindernissen. Het is een echte wintersport en dus heb je, naast de hindernissen, ook te maken met kou, regen en wind. Ja, dat is pittig. Je komt jezelf echt tegen.”

Belangrijke en betekenisvolle uitdaging
Het was een vriendin die met Emma begon over 1000 swingovers. Voordat Emma het zelf goed en wel besefte, had ze al toegehapt; deze uitdaging wou ze inderdaad aangaan. “Het is heel zwaar. Bij een swingover klim je 3 meter langs een touw omhoog, klim je over de balk en ga je weer langs het touw naar beneden. Dat ga ik 1000 keer doen. Dat komt overeen met ongeveer 6 kilometer touw klimmen! Ik train inmiddels zeker vijftien uur per week, onder andere met hulp van een personal trainer en fysiotherapeut. Mijn vereniging Atlas Outdoor in Ritthem ondersteunt me en ook mijn werkgever Rijkse geeft me alle ruimte. Voor mij is het een belangrijke en betekenisvolle uitdaging: sport heeft mij weerbaar gemaakt.”

Donatie voor Emergis
Gelet op wat sport voor haar mentale gezondheid betekent en vanwege haar persoonlijke band met iemand die kampt met  psychische klachten en verslavingsproblematiek, wilde Emma haar sportieve prestaties dolgraag verbinden aan een goed doel binnen de ggz. Zo kwam ze bij Emergis terecht. “Mijn doel is minimaal vijfduizend euro op te halen voor de VCE, zodat daarmee aanvullende activiteiten voor de cliënten kunnen worden georganiseerd.”

Trainen, trainen en nog eens trainen
De focus van Emma ligt nu volledig op 16 juli. Dan moet het gebeuren. Ze is optimistisch over haar kans van slagen. “Recent heb ik 700 swingovers gedaan binnen een tijdsbestek van 8 uur en de spierverzuring viel mee. Op de dag zelf start ik om vijf uur ’s ochtends. Ik ben, als het goed is, twaalf tot veertien uur later klaar. Op het terrein van Atlas Outdoor worden gelijktijdig allerlei activiteiten georganiseerd, zodat mensen kunnen kennismaken met sport en ik niet alleen bezig ben. De sfeer mag zo zijn dat we het met z’n allen doen. Zo tussen vijf en zes uur ’s middags kom ik in de buurt van de 1000. Bij de duizendste ommezwaai draait een voor mij heel persoonlijk lied. Als ik die laatste ommezwaai heb volbracht, verwacht ik dat ik fysiek en emotioneel gesloopt ben en gelijktijdig ook enorm trots ben op de prestatie.”

Interesse om Emma te sponsoren?
Kijk op
www.emmas1000.nl

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement