Auto van de week


2017
pk (KW)
Automaat
54459 km
Hybride benzine
SUV

€ 21945,-

Bekijk deze auto op www.autozeeland.nl
chevron

Advocaat en ‘pleitbezorger’ voor Festival De Ballade

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

Het Kopje van Kanada, aan de Nieuw Neuzenweg in Hoek is ook dit jaar het terrein waar festival De Ballade zich afspeelt. Op 8, 9 en 10 juli vindt de vierde editie van het festival plaats. Maikel Harte is één van de drijvende krachten achter het festival. Maikel, advocaat, cabaretier, columnist en muzikant uit Terneuzen, vertelt dat het festival niet uit is op grote namen op de affiche. De inzet is vooral een leuke ‘feestje’ met een ludiek randprogramma. “Je hoeft niet perse Zeeuws-Vlaams te kunnen praten, maar je moet op z’n minst de Vlaamse tongval wel kunnen appreciëren”, lacht hij.

Maikel behoeft nauwelijks introductie. Als ‘bekende Zeeuw’ heeft iedere Zeeuw minstens wel eens iets van hem gelezen of gehoord. Denk aan de Zeeuws-Vlaamse dialectband Lamaketta’s en hun bekendste nummer Kapitein Rooibos, zijn wekelijkse columns in de PZC en de traditionele  eindejaarshows in Zeeuwse theaters en je weet wie Maikel is. We ontmoeten hem bij Museumeetcafé De Vliegende Hollander van zijn vrouw Monique in oud-Terneuzen. Op vrijdagmiddag, zijn ‘Ballademiddag’.

Arresten lezen
Twintig jaar werkt Maikel inmiddels als advocaat bij De Rechter advocaten & mediators. Hij is gespecialiseerd in arbeidsrecht. Het vak past net zo bij hem, als al het andere dat hij doet. “Het klinkt misschien raar, maar ik vind het leuk om arresten te lezen. Dat zijn in mijn ogen kleine verhalen die altijd over mensen gaan. Dat maakt het recht voor mij aantrekkelijk, niet de saaie wetteksten. Ik vind het leuk om mensen te helpen en het belang van mijn cliënt voor het voetlicht te brengen. En natuurlijk probeer ik zaken altijd zoveel mogelijk minnelijk te schikken, maar ik ga graag naar zitting en vind pleiten leuk.”

Reünie Lamaketta’s
Maar er is meer leuk in het leven. Maikel vertelt dat hij en de andere bandleden van De Lamaketta’s rond 2016 het plan opvatten een reünie te organiseren. In eerste instantie in de geest van het kleinschalige festival, dat ze in 2006 organiseerden toen de band stopte. “We dachten aanvankelijk aan een trekker, een tap en tent. Maar hier, aan de bar bij Monique, werden de plannen met ieder pintje groter, vooral gevoed door een aantal jonge gasten die wilden helpen organiseren. We vonden ook dat Terneuzen wel behoefte had aan festival. Jongeren hoeven niet meer naar de kroeg te gaan om alles van elkaar te weten. Daarvoor hebben ze social media. Naar mijn idee raakt de samenleving ‘geëvenementaliseerd’. Daarmee wil ik zeggen, mensen gaan er alleen nog op uit als er iets te doen is. De Ballade is zo’n evenement waarop mensen, óók jongeren, graag afkomen.”

Je kan na hier en je kan na da
Zo startte de zoektocht naar een terrein waar het festival kon plaatsvinden, liefst buitendijks, passend bij het verhaal van Kapitein Rooibos. “Dat vonden we aan de havenmond van het sluizencomplex. Eerlijk? Ik heb zelf nooit geweten dat dat Het Kopje van Kanada heet, maar het past fantastisch bij de Lamaketta’s en Kapitein Rooibos. Toeval of niet, we zingen al jaren ‘je kan na hier en je kan na da’.” Direct vanaf de start weet Festival De Ballade een grote groep vrijwilligers aan zich te binden. “Een hartstikke leuke groep mensen, en heel hard nodig”, aldus Maikel. En na drie eerdere edities en een tussenstop van twee jaar vanwege corona, staat nu de vierde editie van het festival op de agenda. “Het organiseren is gewoon heel leuk, zeker omdat je in je eigen streek aan een gezellig weekend werkt. De voorpret is net zo belangrijk. Bovendien, de reacties zijn heel positief.”

Ludiek en betaalbaar
Met zoveel festivals in Zeeland, zet Festival De Ballade niet zozeer in op grote namen. “Ik vind het zelf het leukst dat we veel aandacht besteden aan de randprogrammering. Zo is er onder andere een Ballade-safari, waarbij je met een gids op stap gaat en is er een museum met uitgestorven dieren. Ik verwacht ook veel van de disco met Stefaan De Winter, een professioneel handelaar in onzin. Daar komt bij dat het in onze ogen betaalbaar moet blijven: rond de 30 euro voor kaartje.”  Kaarten verkrijgbaar
Het programma staat inmiddels, de zaterdag is bijna uitverkocht, maar voor vrijdag en zondag zijn er nog kaarten beschikbaar. Het is nu nog vooral hopen op mooi weer. Iedereen die er eerder was, kan niet wachten tot het moment dat vijfduizend bezoekers massaal over Het Kopje van Kanada schallen: ‘Over de Schelde, en de Noordzee, kapitein Rooibos, de wind nam hem mee’.  Kippenvel, zelfs bij stoere zeebonken.

Meer info:
www.festivaldeballade.nl

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement