Anneke van Hootegem van De Grote Verleiding in Kruiningen en freelance journalist en tekstschrijver Elian van ’t Westeinde zetten samen met andere vrijwilligers de schouders onder de herstart van Slow Food Zeeland. Slow Food is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een goed, duurzaam en eerlijk voedselsysteem.
“Zeeland heeft zoveel mooie, lekkere en gezonde producten. Ik wil er graag een steentje aan bijdragen om al dat mooie te behouden en gelijktijdig te streven naar het behoud van biodiversiteit”, aldus Elian. “Daarnaast houd ik van goed eten.”
Slow Food beweging
De Slow Food beweging is wereldwijd herkenbaar aan de rode slak. Het netwerk is actief in 160 landen en telt in Nederland zestien afdelingen. Daarnaast is er een sterk internationaal jongerennetwerk (SFYN). Het doel van de Slow Food beweging is mensen uit de hele voedselketen samen te brengen: boeren en tuinders, chefs, vissers, wetenschappers, ondernemers en consumenten. Elian: “Iedereen heeft recht op goed voedsel; duurzaam geproduceerd tegen een eerlijke prijs. Slow Food startte in Italië als antwoord op de fast food ketens. Italianen houden van lokaal en seizoensgebonden ingrediënten. Het principe van fast food staat lijnrecht tegenover alles waar de Italiaanse keuken voor staat. En wat mij betreft de Nederlandse keuken ook.”
Authenticiteit voorop
Anneke legt uit dat authenticiteit voorop staat bij Slow Food, iets wat zij van harte onderschrijft. “Als ik kijk naar alle EU-regels op het gebied van voedselhygiëne, dan krijg ik daar toch een beetje jeuk van. Het risico bestaat dat we dan alleen nog maar ‘eenheidsworsten’ krijgen, vol met suiker en zout en alles met dezelfde smaak. Neem de rauwmelkse kaas; we hebben het echt aan de Slow Food beweging te danken dat deze er nog is. En gelukkig maar, het is superlekker en het zou echt zonde zijn als dat zou verdwijnen. Natuurlijk geldt dat voor heel veel authentieke, traditionele producten.” Anneke constateert dat mensen steeds verder van hun voedsel af staan en wil daar iets aan doen. “Mensen hebben geen idee meer van de seizoenen. Dat er aardbeien verkrijgbaar zijn in januari vinden tal van mensen normaal, terwijl het dat natuurlijk niet is. Met Slow Food vertellen we het eerlijke verhaal over eten. We streven naar korte ketens, zodat we ons voedsel niet meer over de hele wereld hoeven slepen.”
Workshops en excursies
“Gezond en lekker met zo min mogelijk impact op het milieu en dierenwelzijn, respect voor de producenten en een eerlijke prijs”, vat Elian het samen. “Daarvoor is het belangrijk om te werken aan bewustwording, in de zin van: wat steek je nu eigenlijk in je mond? Vissers, boeren, tuinders werken allemaal hard om mooie, gezonde producten te produceren. Daar mogen we allemaal best wat meer bij stilstaan.” Slow Food Zeeland wil dat doen door regelmatig workshops en excursies te organiseren voor leden en niet-leden van de afdeling. “We waren bijvoorbeeld recent aanwezig bij het Eindeloos Eiland Festival op Noord-Beveland en lieten bezoekers daar kennismaken met lokale producten en gerechten, zoals oesters, aardappelsalade van lokaal geteelde aardappelen van een biodynamische boerderij en een vissoep met lijngevangen zeebaars. Natuurlijk vertelden we daarbij het verhaal van Slow Food en je merkt dat mensen daarvoor openstaan. We willen mensen graag samenbrengen en zo bijdragen aan de bewustwording. Interesse? Sluit je aan.”
Kijk voor meer informatie op www.slowfood.nl of volg Slow Food Zeeland op Instagram.
v.l.n.r.
Anneke van Hootegem, René Leenpoel (ook bestuurslid), Elian van ’t Westeinde.