Vers van de pers Zaterdag ochtend van

Auto van de week


2017
pk (KW)
Automaat
54459 km
Hybride benzine
SUV

€ 21945,-

Bekijk deze auto op www.autozeeland.nl
chevron

Jovan mag zichzelf een echte Flandrien noemen

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

Heb jij wat nodig is om een echte Flandrien te worden? Het is die uitdaging die Jovan Dierkx van TiDi Media in Terneuzen samen met zijn wielermaten aanging: de Flandrien Challenge. Ruim vierhonderd kilometer fietsen, 5.500 hoogtemeters maken en alle bekende Vlaamse beklimmingen bedwingen, en dat binnen 72 uur. Zwaar? Zeker! Hoe kan het ook anders als je slechts drie etmalen hebt om 59 iconische berg- en kasseiensegmenten te passeren. Maar, nu de prestatie is geleverd en het kasseisteentje met zijn naam op de ‘Wall of Fame’ hangt in het centrum van de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde, wachten er alweer nieuwe uitdagingen.

Het zal zo’n acht jaar geleden zijn dat Jovan en zijn vrouw Marian voor het eerst gezamenlijk de fiets pakten voor een vakantie. Na tochten in Nederland en België, volgden al snel fietsvakanties in onder andere Schotland en Portugal. “Ik geniet van zulke vakanties. Doordat je op de fiets zit, beleef je een land van veel dichterbij. Verder geniet ik van het primitieve, back to basic gevoel. Door op een sportieve manier met je vakantie bezig te zijn, maak je bovendien je hoofd leeg. Ik heb om die reden enorm veel zin in de komende vakantie: via de Lofoten 1.250 kilometer door Noorwegen naar de Noordkaap.”

Wielervriendschappen
De keuze voor een racefiets maakte Jovan circa vijf jaar later, toen hij concludeerde dat hardlopen teveel blessureleed veroorzaakte. “Ik vind het belangrijk om iets aan beweging te doen en fietsen vond ik leuk. Zo kwam van het een het ander en ontstonden er tal van wielervriendschappen. Ik sloot me aan bij een groep sportieve fietsers en weer wat later werd ik lid van de fietsclub ’t Durp Zaamslag. Nu fiets ik ’s zomers minstens twee keer met de fietsclub; op woensdagavond 60 à 70 kilometer en in het weekend 80 à 90 kilometer. Daarnaast fiets ik zelf nog regelmatig een rondje. Vorig jaar had ik in totaal 15.000 fietskilometers in de benen.”

Vlaamse hellingen en kasseien
Met wielervrienden gaat het natuurlijk al snel over Strava-kilometers, winderige Zeeuws-Vlaamse polderwegen en uitdagingen aangaan. Zo maakten Jovan en zijn fietsvrienden al eens een rondje langs de contouren van Zeeuws-Vlaanderen, toch al snel 200 kilometer. Zo ontstond dit jaar bij Jovan en vijf fietsmaten ook het idee van deelname aan de Flandrien Challenge. Dat is een challenge in de Belgische Westhoek en de Vlaamse Ardennen voor de wielerliefhebber die ervan droomt om de Vlaamse hellingen en kasseien te leren kennen. Om de challenge te voltooien, moet elke wielrenner fietsen langs wat we met een gerust hart Vlaams wielererfgoed kunnen noemen. Daarbij kun je denken aan de legendarische kasseihellingen zoals de Oude Kwaremont, de Koppenberg en de Paterberg. “Getraind waren we wel, dus het was een kwestie van een weekend plannen en gaan. Natuurlijk speelden allerlei vragen door ons hoofd: houden we het vol én houdt het materiaal het vol, want ja, de omstandigheden zijn behoorlijk extreem.”

Loodzwaar
Op dag 1 stond er een kleine 78 km op het programma. Etappe 2 hakte er fors in: 192 km. De legendarische Muur, Nokereberg, maar ook de Paddestraat, de Bosberg en de Lange Munte maakten die dag loodzwaar. Dag 3 perste uiteindelijk alle energie uit de mannen met nog eens 140 km over hoogtepunten als de Oude Kwaremont, de Paterberg en de Koppenberg. “Het was echt enorm zwaar. Zulke steile bergen, oneindig veel kasseien en wind, altijd maar tegenwind. Je hebt elkaar dan echt nodig, zéker die laatste dag. We hebben elkaar er doorheen getrokken. Leuk is natuurlijk dat het wielrennen in die streek enorm leeft. In de kleine dorpscafeetjes oogsten we als ‘Ollanders’ toch veel respect: amai zeg, 450 kilometer in drie dagen tijd.”

Hoofd leegmaken
Nadat de laatste kilometer gereden was, snelden de heren naar het centrum van de Ronde van Vlaanderen op de Markt in Oudenaarde om daar hun namen te laten vereeuwigen. Slechts 519 deelnemers gingen hen voor. Een bewijs dat dit alleen voor diehard fietsers is weggelegd. En diehard fietsers zien telkens weer nieuwe uitdagingen. Zo ook Jovan. “We hebben sindsdien ook de GranFondo in de Vogezen gereden: 180 kilometer, 3.500 hoogtemeters en 10 collen. Dat komt overeen met een redelijk zware touretappe. In juni vertrek ik naar Noorwegen; genieten van de natuur en het hoofd leegmaken. Uiteindelijk is het dat wat het fietsen voor mij zo aantrekkelijk maakt.”

Op de foto vlnr:
Cor Zegers, Johan Haak, Jovan Dierkx, Joop de Pooter, Ronald van Luik en Peter Bakker

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement