Auto van de week


2017
pk (KW)
Automaat
54459 km
Hybride benzine
SUV

€ 21945,-

Bekijk deze auto op www.autozeeland.nl
chevron

Hee, er zitten algen in mijn bitterballen!

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

Algen in je bitterbal en in je kroket; het klinkt misschien nog een beetje raar, maar het is zeker echt waar. Bij de Ronald de Vos ligt de vriezer inmiddels vol met deze snacks uit de webshop van De Ambachterie. Heerlijk bij een biertje! Zelf is hij razend enthousiast over het product, dat hij mede heeft helpen ontwikkelen. “Algen hebben positieve gezondheidseffecten en door het gebruik ervan is bovendien veel minder zout nodig. Een gezonde keuze dus!”

Zijn fascinatie voor de zee en alles wat daarin leeft, brengt Ronald bij de studie Mariene Biologie. Met dat diploma op zak start hij in de Zeeuwse aquacultuur. Daar realiseert hij zich hoe belangrijk algen zijn. Micro-algen zijn, in zijn bewoordingen, een soort miniplantjes, die zweven in de zee. Niet te verwarren met zeewieren, die allemaal geworteld zijn. Als je met algen hoger liggende dieren kunt voeden, die vervolgens door de mens gegeten worden, waarom dan niet rechtstreeks algen inzetten voor menselijke consumptie? Een slimme gedachte van deze mariene bioloog en de start van het bedrijf AlgaeHolland. Daar koppelt hij zijn fascinatie voor biologie aan zijn belangstelling voor economie. Samen met partners werkt hij aan de toepassing van micro-algen in voedingsmiddelen, veevoer en petfeed.

Gezondheid is hot
De coronacrisis geeft een ‘grote slinger’ aan de bedrijfsactiviteiten. Logisch als je bedenkt dat de belangstelling voor gezondheid alsmaar toeneemt. En gezond zijn algen! Ronald somt op: omega 3 vetzuren – ja, dezelfde als in vette vis, zoals zalm en makreel-, essentiële aminozuren, verschillende soorten vitamines. En niet te vergeten de effecten die het gebruik van algen heeft op de smaak! Met algen is beduidend minder zout nodig. Dat is pure gezondheidswinst, want de gemiddelde consument eet twee tot drie keer teveel zout per dag. Wie denkt dat die winst te behalen is door simpel wat algen uit de zee te scheppen, heeft het mis. Er zijn volgens Ronald duizenden algensoorten, met ieder weer andere eigenschappen. Het is dus een ware zoektocht naar de juiste ‘algenblend’ om tot een goed en smaakvol product te kunnen komen.

Ontdek de smaak van algen
Het komt voor dat Ronald door de supermarkt loopt en goed om zich heen kijkt om te ontdekken in welke producten hij smaakmakers zou kunnen vervangen door algen. Die zijn er veel! Zo ontstaat het idee voor de bitterbal en de kroket, en daarmee de samenwerking met De Ambachterie uit Oostburg. Na veel testen, proeven en proberen zijn de vegetarische bitterballen en kroketten nu gemaakt met onder andere micro-algen van AlgaeHolland. Natuurlijk pas nádat een smaakpanel 100% tevreden is: deze snacks zijn lekker en smaakvol. De algenballetjes en kroketten hebben een mooie, zilte, typisch Zeeuwse smaak. Ze liggen in De Ambachterie webshop om snel te ontdekken! En er is meer op komst weet Ronald te vertellen. Heel voorzichtig licht hij een tipje van de sluier op: binnenkort vind je in het broodschap van de grote retailers een broodconcept waarbij algen het zout vervangen. Ook daarbij is de belofte: lekker én gezond!

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement