Vers van de pers Zaterdag ochtend van

Auto van de week


2017
pk (KW)
Automaat
54459 km
Hybride benzine
SUV

€ 21945,-

Bekijk deze auto op www.autozeeland.nl
chevron

Baardaap brengt leven in de brouwerij!

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

Baardaap! Inderdaad, dit is geen gebruikelijke aanspreekvorm voor Niddia Paauwe, communicatieadviseur bij Schipper Accountants. Toch veert ze gegarandeerd op als ze deze naam hoort. Baardaap Brewing is de naam het avontuurlijke bier dat zij samen met haar partner Kiri Roelofs brouwt. Samen met deze bebaarde brouwer is zij vooral in de weekenden druk met brouwen, promoten en natuurlijk: heel regelmatig zelf proeven.

Uitdagend, creatief en passievol bier brouwen; dat is waarvoor Niddia en Kiri gaan. Dat idee groeide langzaam. Het begon allemaal met een simpele opmerking van een collega van Kiri. Toen die vertelde zelf tripel bier te gaan brouwen, werd bij Kiri een zaadje gepland. Een hopzaadje wel te verstaan, want niet lang daarna kocht hij zijn eerste brouwketels. Daarmee startte hij op het gasfornuis in zijn keuken. En je weet hoe dat gaat: proberen, proeven en gaandeweg twee dingen ontdekken: het is leuk om te doen en het is lekker! Al snel waren Niddia en hij ieder weekend in de weer met granen, hop, gist en water. En natuurlijk: flesjes en etiketten.

Het échte brouwen
Een belangrijke rol in de verdere professionalisering en de officiële start van Baardaap Brewing speelde de Middelburgse stadbrouwerij en, meer speciaal, de lokale bierkeurmeester. Hij was zo enthousiast over het bier, dat hij Kiri stimuleerde om er professioneel mee aan de slag te gaan. Kiri: “Dat hij onze bieren waardeerde, was een groot compliment. Natuurlijk aarzelden we, maar we hebben uiteindelijk toch van zijn aanbod gebruik gemaakt om daar zelf ons eigen bier te gaan brouwen. Dat was de start van Baardaap. Het eerste jaar liep fantastisch: lokaal werden onze bieren enorm gewaardeerd. Zó gewaardeerd, dat we op een gegeven moment moesten opschalen. Zo kwamen we bij een brouwerij in Amsterdam terecht. Nu ga ik daar een paar keer per jaar heen om zelf ons eigen bier te brouwen, volgens onze eigen recepten.”

Namen met een knipoog
Die recepten zijn het resultaat van veel samen praten, proeven en inspiratie opdoen. Kiri en Niddia reizen graag. In tal van verre landen ontdekken ze smaken, die ze verwerken in hun bier. Zo ontstond Zeeuwse Zonneschijn, een sprankelend witbier met citroengras en peper en Uitmuntend, een pale ale met een verrassende twist van muntthee. “Pas gaandeweg zijn we de namen van ons bier echt gaan koppelen aan de naam Baardaap. Onze meest recente bieren hebben daarom allemaal namen met een knipoog, zoals Chubby Chimp, Hoppy Howler en de Mighty Mandrill.” Alleen van die namen word je al vrolijk, laat staan van de smaak.

Beste biermoment
Echt smaakfavorieten hebben Niddia en Kiri niet, dat wisselt per moment. Is het ene bier gemaakt, dan gaan hun gedachten al weer uit naar een volgende smaak of smaakcombinatie. Dat proces gaat onbewust een hele dag door. Nu de Amsterdamse brouwerij het bottelen en etiketteren voor zijn rekening neemt, zijn de weekenden weer iets rustiger. Want waar zij in het begin een hele dag nodig hadden om 500 liter handmatig te bottelen, worden de 2000 liter batches in Amsterdam gelukkig volledig geautomatiseerd afgevuld. Tel uit je tijdwinst! Of dat betekent dat Niddia en Kiri daardoor in de weekenden duimen draaien? Zeker niet. “We doen vrijwel alles binnen het bedrijf zelf, van marketing en sales tot de administratie en het leveren van bestellingen. Ruim negentig procent gaat rechtstreeks naar Zeeuwse horecazaken en slijterijen. Een deel verkopen we via onze webshop of partners.” Tot slot: wat is hun favoriete biermoment? Daarover zijn deze Zeeuwse brouwers het zondermeer eens: na een drukke werkdag samen zitten op een zonnig terras met een lekkere borrelplank en een glas speciaalbier in de hand.

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement