Vers van de pers Zaterdag ochtend van

Makelaar in (vogel)huizen

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

Tommy van Overmeeren is als makelaar actief in Zeeuws-Vlaanderen. Met UM Zeeland boekt hij het ene verkoopsucces na het andere. Ook op een ander vlak scoort hij goed. Zo goed zelfs, dat hij zich Wereldkampioen mag noemen. “Op het Wereldkampioenschap afgelopen jaar in Portugal behaalde ik twee keer de titel Wereldkampioen en twee zilveren titels; allemaal met zilverbekjes. Natuurlijk ben ik daar heel blij mee. Het is echt het summum wat je kunt bereiken als vogelkweker.” 

Tommy vertelt dat ‘vogelen’ hem met de paplepel is ingegoten. “Zowel mijn beide opa’s als mijn vader hebben een liefde voor deze sport. Ik ben dan ook al op mijn zesde begonnen, toen ik tijdens de Kerstshow in Axel bij een loterij twee vogels won - dat mocht toen nog. Ik koos een parkiet en een dwergkwartel. Natuurlijk werden daarvoor partners gezocht en binnen twee jaar waren het er tientallen. Daar was mijn vader heel blij mee”, lacht hij. “Hij had een tropische volière en daar pasten ze goed bij.”

Focus op zilverbekjes
Van het een kwam het ander en Tommy bleef gefascineerd door de sport. Na een aantal jaren zich te hebben gericht op zilverbekjes, zebravinken en barmsijsjes, kweekt hij nu hoofdzakelijk zilverbekjes. “Sinds mijn veertiende heb ik een eigen volière en kweekhokken. Eerst bij mijn ouderlijk huis, nu in mijn eigen tuin. Maar door mijn werk als makelaar en de aandacht die ik aan mijn gezin wil besteden, zoek ik wel steeds meer naar gemak. Ik heb een afwasmachine voor de materialen en de kleine kooien, het licht gaat automatisch aan en uit en, hoewel ik een paar jaar achter elkaar 300 jongen per jaar heb gekweekt, ga ik dat nu beperken tot circa 150. Het moet wel te combineren blijven. Gelukkig heb ik veel hulp van mijn opa en oma. Het is gewoon een genot om hun twee hier iedere vrijdag bij de vogels bezig te zien.”

Op naar het WK 2022
Van stoppen met zijn vogels kan geen sprake zijn. Sowieso wil Tommy deelnemen aan het Wereldkampioenschap van 2022 in Valencia. “Afgelopen kampioenschap was ik echt verbaasd dat ik met sommige vogels zo ver ben gekomen. Mijn deelname met de witte zilverbek (ino) bijvoorbeeld was echt een gokje. Ik was zelf niet eens heel enthousiast over de vogel, maar had wel veel aandacht besteed aan de kleur. Ik had de vogels veel gewassen en was erg tevreden met de witte kleur. Dat pakte goed uit, want dat was de jury ook! Inmiddels heb ik deze prijswinnende vogels verkocht, maar heb ik een nóg betere stam klaarstaan voor komend WK.” Overigens wie denkt dat deelname eenvoudig is, komt bedrogen uit. Tommy vertelt dat de voorbereidingen voor het WK, dat altijd in januari plaatsvindt, al in de zomer beginnen. “De voorbereidingen hebben te maken met het trainen van de vogels om lang in een kooi te zitten, goed eten zodat ze in goede conditie zijn en een optimale verzorging. Een pedicure vlak voor de wedstrijd is niet ongebruikelijk.” Overigens hoeft Tommy niet naar het WK toe. Sterker nog, dat is niet de bedoeling. De vogels worden door geselecteerde convoyeurs naar het WK gebracht.

Rustgevend gekwetter
Nog los van de kick van een kampioenschap, brengen de vogels Tommy buitengewoon veel rust en ontspanning. Dat is soms hard nodig in zijn hectische bestaan als makelaar en jonge vader. Zijn makelaarskantoor startte hij in 2018. Nu, drie jaar later, is het één van de grotere kantoren in Zeeuws-Vlaanderen. “Het eerste jaar als zelfstandig makelaar was enorm druk. Inmiddels heb ik drie collega’s in dienst. We doen het blijkbaar goed. De mond-tot-mond reclame van tevreden klanten werkt goed voor ons. Dat is fijn! We hechten veel waarde aan persoonlijk contact, maar lopen ook voorop met digitalisering. In de coronapandemie heb ik meerdere woningen volledig digitaal laten bezichtigen en verkocht. Bij zoveel hectiek brengen mijn vogels rust. Ik vind het heerlijk om tussen het gekwetter een beetje naar de vogels te kijken, ze wat te voeren enzovoorts. Extra leuk is dat ook mijn dochters het geweldig vinden. Het is heerlijk om in het weekend samen met hen en de vogels in de weer te zijn.”

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement