Vers van de pers Zaterdag ochtend van

Zelfs mijn slavink gaat op de barbecue

Delen op social media facebook Twitter Linkedin

“Wij barbecueën minstens drie tot vier keer per week, zomer én winter. Zelfs mijn slavink bereid ik op de barbecue. Dat barbecueën ongezond zou zijn, is een fabeltje. Helaas máken veel mensen het ongezond: met een huzarensalade, veel mayonaiserijke sauzen, een voordelig barbecuepakket en vlees dat verbrandt. Barbecueën moet je leren. Samen met mijn vrouw Irene heb ik al diverse (inter)nationale titels behaald. Inmiddels verkoop ik barbecues en verzorg ik workshops.”

Richard Herrebout is enthousiast over de hobby, waarvan hij hoe langer hoe meer zijn werk weet te maken. In Terneuzen kennen veel mensen hem echter ook als de man achter het bedrijf Aricom, dat hij samen met zijn vader Ad runt. Aricom Yacht Services is een werf voor onderhoud en reparatie. Verder biedt Aricom mogelijkheden voor binnen- en buitenstalling en is er een watersportwinkel op het terrein. “Toen de activiteiten op dit gebied begonnen terug te lopen, ben ik gestart met de verkoop van Green Forest pellet barbecues en grills. Inmiddels zijn wij dealer voor half Europa. Lokaal verkoop ik de barbecues en grills aan particulieren. Ook hiervoor hebben we inmiddels een ruime winkel ingericht. Het voordeel van deze pellet barbecues is, dat je de smaak en geur van hout hebt en het gemak van gas.”

Deelname aan internationale barbecuewedstrijden
Barbecueën deed Richard altijd al graag, maar met de start van zijn dealerschap kwam er een extra stimulans bij om er serieus mee aan de slag te gaan. Zo begonnen hij en Irene medio 2014 met het deelnemen aan wedstrijden. “Deelname aan internationale barbecuewedstrijden betekende goede promotie voor ons product. Gelijktijdig betekent iedere wedstrijd ook dat we een gezellig weekendje weg zijn. Inmiddels beschouwen we veel van de deelnemers als onze vrienden. Je komt elkaar steevast weer op wedstrijden tegen. Dat maakt het enorm leuk. Zelfs onze kinderen gaan mee, want ook zij hebben er plezier in.”

Tal van titels en ereprijzen
Richard, Irene en hun kinderen doen nu acht tot tien wedstrijden per jaar. Inmiddels kiezen zij hoofdzakelijk voor wedstrijden in Nederland en België. Het is indrukwekkend om te horen hoeveel inspanning dergelijke barbecuewedstrijden vergen. “Meestal begin ik op dinsdag met de voorbereidingen, zoals het vlees snijden, de aanhanger laden en een plan maken. Iedere wedstrijd omvat standaard vier onderdelen (kip, spareribs, varkensschouder en runderborst), maar soms is er een extra categorie zoals een dessert of een ‘chef’s choice’. Dat bereiden we goed voor. We vertrekken op vrijdag of zaterdagochtend. De wedstrijd duurt 24 uur: altijd van zaterdagmiddag twee uur tot zondagmiddag twee uur. Er wordt blind gejureerd. Het is superleuk dat we al tal van titels hebben behaald. Inmiddels wel ruim zeventig! Het meest trots zijn we op ons Europese Kampioenschap in 2016 voor het onderdeel runderborst en onze 2e overall plaats tijdens het Nederlands Kampioenschap, ook in 2016. Misschien nog goed om te benoemen: al het vlees wordt na afloop uitgedeeld aan het publiek. Er wordt zoveel gemaakt, dat het echt zonde zou zijn als daarvan niet heerlijk gegeten zou worden.”

Een goede steak op de barbecue
Los van de wedstrijden is Richard sowieso fervent gebruiker van de barbecue. “Onze barbecues bereiken een hoge temperatuur en daarmee een efficiënte verbranding. De smaak is zeer goed. En wat natuurlijk fantastisch is, is dat je de barbecue kunt bedienen met Wifi. Echt innovatief! Zelf vind ik een goede steak op de barbecue erg lekker. Dat is niet overdreven moeilijk, maar wel erg lekker. Hout geeft net wat extra smaak en op deze manier blijft het vlees ook wat sappiger dan in de pan. Het is bovendien gezonder, mits je het goed doet natuurlijk.” Daarover kan Richard je alles vertellen in de workshopsruimte naast de winkel. Alleen al de barbecuegeur die daar hangt, doet het water je in de mond lopen.

Nieuwsbrief
blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Postadres
  • Frans den Hollanderlaan 10 A
  • 4461 HN Goes
  Cookie statement